
Znany pod potoczną nazwą podgrzybek ale możemy spotkać się też z nazwami: borowik brunatny, czarny łepek, podgrzybnik, siniak, półgrzybek, zajęczak, zajączek, borowik brunatny, czarnulka lub sośniak. Jest bardzo smacznym i cenionym przez smakoszy grzybem. Ale uwaga! Można go spożywać tylko po dokładnym ugotowaniu ponieważ jako surowy może być trujący a na pewno spowoduje poważne dolegliwości pokarmowe.
Sezon na podgrzybki trwa od połowy lipca do końca października. Oczywiście największym powodzeniem cieszą się duże okazy podgrzybka, którego średnica kapelusza może przekraczać nawet piętnaście centymetrów. Podgrzybek może też osiągnąć kilkanaście centymetrów wzrostu. Małe okazy też się cieszą popularnością wśród koneserów ponieważ przybierają często dziwaczne kształty i mają pękaty trzon.
Doskonale nadają się do marynowania. Większe okazy suszymy lub przygotowujemy w kuchni na wiele sposobów. Podgrzybki najczęściej dusimy. Ale bardzo smaczna jest też zupa grzybowa lub żur. Większość sprzedawców na Zieleniaku oferuje podgrzybki przekrojone na pół. Mamy wtedy stuprocentową pewność, że kupowane grzyby nie są robaczywe..
Artykuł sponsorowany
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie