
Po burzliwych miesiącach dyskusji o dostępności tanich posiłków dla studentów, temat stołówek na Uniwersytecie Warszawskim powraca w zupełnie nowym wydaniu. Na terenie Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie (BUW) powstała nowoczesna przestrzeń gastronomiczna, która ma połączyć funkcję kantyny, miejsca spotkań i klubu studenckiego. Budowa i wyposażenie nowej stołówki kosztowały 5 milionów złotych.
Tanie posiłki w sercu BUW-u
Od 1 października studenci UW mogą zjeść w nowej stołówce pełnowartościowy obiad w cenie 16-19 zł, a kawę kupić już za 6 zł. Lokal powstał w miejscu dawnego Rewersu, w głównym pasażu BUW-u, w części znanej wśród studentów jako „rogale”. Choć cała przestrzeń ma zostać uruchomiona etapami, już teraz można korzystać z jej pierwszej części.
To nowoczesna, wielofunkcyjna przestrzeń otwarta przede wszystkim dla studentów, ale też pracowników i gości odwiedzających bibliotekę. Projekt będzie działał pod nazwą Kioski UW. Chcemy, żeby była miejscem spotkań, odpoczynku, rozmów, warsztatów, pokazów filmowych czy koncertów. Stołówka to nie tylko gastronomia, to przestrzeń społeczna - podkreślił kanclerz UW Robert Grey
Smaki z całego świata
Menu nowej stołówki ma łączyć przystępne ceny z różnorodnością kulinarną. Oprócz dań kuchni polskiej studenci będą mogli spróbować m.in. kuchni włoskiej, chińskiej, meksykańskiej oraz innych, które będą zmieniać się rotacyjnie. W ofercie znajdą się również świeżo wyciskane soki, przekąski typu grab and go oraz program too good to go - niesprzedane posiłki będzie można kupić taniej pod koniec dnia.
To była dla nas absolutna zasada: wysoka jakość i przystępna cena. Przy obecnych kosztach produktów to naprawdę uczciwa propozycja - zaznaczył Grey
Za stronę kulinarną odpowiada Yajia Lin, znana jako „Jadwiga” - szefowa kuchni, która w tegorocznym rankingu „Top 50 Restauratorów 2025” magazynu „Forbes” zajęła 15. miejsce.
5 milionów złotych i 15 lat współpracy
Stołówka ma obsługiwać nawet 600 osób dziennie, a dzięki automatyzacji systemu obsługi - jeszcze więcej. Za modernizację odpowiadał prywatny operator wyłoniony w przetargu.
Umowę podpisaliśmy na 15 lat, co daje stabilność i przewidywalność. Ceny maksymalne dla studentów zostały zapisane w kontrakcie. To było dla nas kluczowe w negocjacjach. Firma włożyła w nią ponad 5 mln zł. My nie dopłacamy ani nie czerpiemy z niej bezpośredniego zysku. To model współinwestycji: zapewniamy przestrzeń i dobre warunki najmu, kontrahent odpowiada za zaplecze i prowadzenie miejsca - dodał kanclerz
Za wystrój wnętrza odpowiada architektka Marta Lew, znana z realizacji popularnych warszawskich lokali gastronomicznych.
Klub studencki po godzinach
Nowa stołówka nie będzie służyć jedynie do jedzenia. Wieczorami, po godzinie 19, ma przekształcać się w klub studencki - z koncertami, pokazami filmów, wernisażami i spotkaniami autorskimi. Uczelnia planuje również uruchomienie programów stażowych i zatrudnienie studentów, z elastycznymi grafikami dopasowanymi do planu zajęć.
Myślimy o piwie i winie, ale tylko w wieczornej części, po godzinie 18-19 - zapowiedział Grey, potwierdzając, że sprzedaż alkoholu jest rozważana wyłącznie w ramach kulturalnych wydarzeń
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie