Reklama

Tanie obiady i klub studencki w jednym. Nowa stołówka na UW otwarta!

Po burzliwych miesiącach dyskusji o dostępności tanich posiłków dla studentów, temat stołówek na Uniwersytecie Warszawskim powraca w zupełnie nowym wydaniu. Na terenie Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie (BUW) powstała nowoczesna przestrzeń gastronomiczna, która ma połączyć funkcję kantyny, miejsca spotkań i klubu studenckiego. Budowa i wyposażenie nowej stołówki kosztowały 5 milionów złotych.

Tanie posiłki w sercu BUW-u
Od 1 października studenci UW mogą zjeść w nowej stołówce pełnowartościowy obiad w cenie 16-19 zł, a kawę kupić już za 6 zł. Lokal powstał w miejscu dawnego Rewersu, w głównym pasażu BUW-u, w części znanej wśród studentów jako „rogale”. Choć cała przestrzeń ma zostać uruchomiona etapami, już teraz można korzystać z jej pierwszej części.

 

To nowoczesna, wielofunkcyjna przestrzeń otwarta przede wszystkim dla studentów, ale też pracowników i gości odwiedzających bibliotekę. Projekt będzie działał pod nazwą Kioski UW. Chcemy, żeby była miejscem spotkań, odpoczynku, rozmów, warsztatów, pokazów filmowych czy koncertów. Stołówka to nie tylko gastronomia, to przestrzeń społeczna - podkreślił kanclerz UW Robert Grey

 

Smaki z całego świata
Menu nowej stołówki ma łączyć przystępne ceny z różnorodnością kulinarną. Oprócz dań kuchni polskiej studenci będą mogli spróbować m.in. kuchni włoskiej, chińskiej, meksykańskiej oraz innych, które będą zmieniać się rotacyjnie. W ofercie znajdą się również świeżo wyciskane soki, przekąski typu grab and go oraz program too good to go - niesprzedane posiłki będzie można kupić taniej pod koniec dnia.

 

To była dla nas absolutna zasada: wysoka jakość i przystępna cena. Przy obecnych kosztach produktów to naprawdę uczciwa propozycja - zaznaczył Grey

 

Za stronę kulinarną odpowiada Yajia Lin, znana jako „Jadwiga” - szefowa kuchni, która w tegorocznym rankingu „Top 50 Restauratorów 2025” magazynu „Forbes” zajęła 15. miejsce.

 

5 milionów złotych i 15 lat współpracy
Stołówka ma obsługiwać nawet 600 osób dziennie, a dzięki automatyzacji systemu obsługi - jeszcze więcej. Za modernizację odpowiadał prywatny operator wyłoniony w przetargu.

 

Umowę podpisaliśmy na 15 lat, co daje stabilność i przewidywalność. Ceny maksymalne dla studentów zostały zapisane w kontrakcie. To było dla nas kluczowe w negocjacjach. Firma włożyła w nią ponad 5 mln zł. My nie dopłacamy ani nie czerpiemy z niej bezpośredniego zysku. To model współinwestycji: zapewniamy przestrzeń i dobre warunki najmu, kontrahent odpowiada za zaplecze i prowadzenie miejsca - dodał kanclerz

 

Za wystrój wnętrza odpowiada architektka Marta Lew, znana z realizacji popularnych warszawskich lokali gastronomicznych.

 

Klub studencki po godzinach
Nowa stołówka nie będzie służyć jedynie do jedzenia. Wieczorami, po godzinie 19, ma przekształcać się w klub studencki - z koncertami, pokazami filmów, wernisażami i spotkaniami autorskimi. Uczelnia planuje również uruchomienie programów stażowych i zatrudnienie studentów, z elastycznymi grafikami dopasowanymi do planu zajęć.

 

Myślimy o piwie i winie, ale tylko w wieczornej części, po godzinie 18-19 - zapowiedział Grey, potwierdzając, że sprzedaż alkoholu jest rozważana wyłącznie w ramach kulturalnych wydarzeń

 

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo Portal Warszawa centrum




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do